Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
illy
Maniak listowy
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Frankfurt
|
Wysłany: Wto 11:01, 13 Lut 2007 Temat postu: Kulinaria |
|
|
tutaj bedzie mozna podawac sprawdzone przepisy na rozne pysznosci... np. takie jak piecze Grazynka :razz: no i samemu skorzystac z podanych juz przepisow :tonqe:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
illy
Maniak listowy
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Frankfurt
|
Wysłany: Wto 11:21, 13 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
zeby nie byc goloslowna, podaje przepis na LEONA, cisto, ktore pieklam juz wiele razy. Jest przy nim troche zachodu....ale jest warty efektu.
Biszkopt:
4 jajka
4 lyzki cukru
4 lyzki maki pszennej
lyzeczka proszku do pieczenia
Ubic bialka na sztywna piane, dodac cukier, nastepnie zoltka oraz make z proszkiem. Piec w temp. 180 st. Celsjusza
Placek miodowy:
30 dag maki
15 dag margaryny
2 lyzki miodu sztucznego
lyzeczka sody oczyszczonej
2n lyzki kwasnej smietany
10 dag cukru krysztalu
1 jajko
wstytko razem wymieszac i zagniesc ciasto. Podzielic na 2 czesci i upiec placki(takiej samej wielkosci) w temp. 160 stopni, az sie zarumieni.
Krem budyniowy:
15 dag cukru pudru
2 lyzki maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1/2 l mleka
Z mleka , cukru waniliowego i maki ugotowac budyn.Margaryne utrze z cukrem pudrem na pulchna mase. Dodawac stopniowo ostudzony budyn ciagle ucierajac. Krem podzielic na 4 czesci.
Krem z jablek:
1 kg jablek
1 szkl cukru
1 galaretka czerwona
1 galaretka zolta
Obrane jablka, zetrzec i przysmazyc dodajac cukier, podzielic na 2 czesci. Rozpuscic oddzielnie galaretki, i dodac do jablek(1 czesc z czerwona, 2 czesc z zolta). Poczekac az zacznie tezec.
Przelozenie placka:
Placek miodowy-krem budyniowy-krem jablkowy(z czerwona galaretka)-krem budyniowy-biszkopt-krem budyniowy-krem jablkowy(z zolta galaretka)-krem budyniowy-placek miodowy
najlepiej polozyc pierwsze 3 warstwy, nastepnie posmarowac biszkopt i polozyc na mase jablkowa, i tak samo ostatni placek, najpierw posmarowac masa budyniowa i nalozyc na mase jablkowa.
zycze smacznego, jezeli ktos odwazy sie upiec to pyszne ciasto
:mrgreen: [/img]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grazka44de
Moderator
Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Frankfurt am Main
|
Wysłany: Wto 15:17, 13 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Witaj ILLY
mam konto u Jacusia na forum.oj DUMA mnie rozpiera
Pewnie jakies ciasto upieke z tej okazji
Grazka44de
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
illy
Maniak listowy
Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Frankfurt
|
Wysłany: Wto 16:04, 13 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
hehe....nie tylko Ciebie rozpiera duma :razz: no, ale nareszcie nie jestem jedyna kobieta w tym meskim gronie :mrgreen: a cisto....lepiej nie rob smaka :tonqe:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
joana
Taki sobie pismak
Dołączył: 04 Wrz 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:06, 04 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Ostatnio wyszło mi ciasto Milky Way, którym mój chłopak się zajadał choć nie lubi słodyczy:
"CIASTO NA BISZKOPT
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao
MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
POLEWA
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka
Przepis na ciasto biszkoptowe: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Przepis na masę mleczną: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
Przełożyć biszkopt kremem.
Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce."
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|